Sommaren är här och det betyder att även Matsvinnsfestivalen närmar sig! 
I år slår vi oss ihop med Malmöfestivalen och bjuder på en massa intressant, viktigt och kul innehåll kring matsvinn och hållbarhet. Gustav Adolf Torget i Malmö är the place to be den 9–16 augusti och vi håller öppet från kl. 11:00 till kl. 18:00 alla dagarna. Nedan kan du läsa mer om innehållet och vilka fantastiska aktörer är med oss i kampen om att stoppa svinnet och rädda maten!

Ett stort tack till alla medverkare:

Så hittar du vägen till Matsvninnsfestivalen!

Hittar du till Gustav Adolf torget i Malmö (kolla kartan nedan) så är du redan nära! Nästa steg är att hitta busshållplatserna och den mindre scenen “Gatuscenen” som Malmöfestivalen står för. Precis intill bussarna och gatuscenen hittar du Matsvinnsfestivalområdet. Vårt mysiga lilla “matsvinnby” ligger bland stora fina träd på en upphöjd gräsplan. Fråga dig fram ifall du är tveksam. Vi ser fram emot att träffa dig!

Programmet hittar du här!

Matsvinnsfestivalen 2019 steppar upp sedan fjolårets debut på Malmö Garden Show! Vi skruvar upp ambitionsnivån ytterligare och bjuder på program under åtta dagar – under hela Malmöfestivalen 9–16 augusti! I år kommer varje festivaldag har sitt eget tema. Detta för att lyfta matsvinnets många kluriga aspekter och placera svinnet i en större hållbarhetsperspektiv: matsvinnet är ett symptom på ett matsystem som inte fungerar som det ska.

Varje temadag har 3–5 programpunkter à ca. 1 timme. Utöver programpunkterna bjuder Matsvinnsfestivalen även på annat kul innehåll som du som besökare kan ta del av under dagarnas lopp utan behöva hålla reda på särskilda tider.

Tillsammans med Folkuniversitet kommer vi även bjuda på satellitföreläsningar på Folkuniversitet, Regementsgatan 4 i Malmö under vissa dagar.

Nedan finner du all information om programmet dag för dag. Klicka på dagen som intresserar dig och ladda ner programmet för den dagen.

 

Innehåll utanför programpunkterna:

Smoothiecyklar med Mossagården

9–11/8 kl 11:00–15:00

Unna dig själv en extra power boost genom att prova Mossagårdens uppskattade Smoothiecyklar. Trampa på Smoothiecykeln efter att ha lagt ekologisk frukt i mixern och blanda frukten till en hälsosam smoothie. De extra vitaminerna håller dig extra alert under hela festivalvistelsen! Lär dig om ekologi, naturen och de ekologiska kretsloppen, om att tillaga din egen dryck på ett hållbart sätt och få motion och gemenskap i samband med eventet.

Kontrapunkts MATSVINNSCYKEL

9–16/8 11:00–18:00

Ta vad du behöver av dagens överflöd

Kontrapunkt kommer finnas med på plats hela matsvinnsfestivalen med Matsvinnscykeln. Kontrapunkt cyklar ut för att hämta upp och delar ut av stadens överflöd för dagen. Cykeln kommer cykla runt till olika platser inom och utanför områden under festivaldagarna för att möta er med maten. Ta vad du behöver och ge när du kan.

Satellitföreläsningar på Folkuniversitetet

den 9/8, 12/8 & 14/8

Tre föredrag med tre olika tema. Med oss har vi Los Perros Urban Farming (den 9/8), Food2Change (den 12/8) och Rude Food (den 14/8). Alla tre föreläsningar hålls på Folkuniversitetet, Regementsgatan 4 i Malmö kl. 16:00–16:30. Kolla Matsvinnsfetsivalprogrammet nedan för mer information. Föreläsningarna görs i samarbete med Kunskapsklubben vid Folkuniversitetet. Under hösten 2019 gör Kunskapsklubben flera evenemang om hållbarhet och klimatförändringarna.

Läs mera

Matsvinnsbutiken

9–16/8 kl 11:00–18:00 (eller tills maten är slut)

Under Matsvinnfestivalen ska Rädda Maten i samarbete med FoodLoopz och Rude Food öppna dörrarna till Skånes första matsvinnaffär fylld med råvaror som antingen räddats, donerats eller annars skulle ha kastats. Allt i affären är fullständigt ätbart så du behöver inte oroa dig för det. Baserat på en "ta vad du behöver, ge om du kan"-filosofi är vår avsikt att rädda ca. 4 EU-pallar mat. Pengarna vi samlar in går till en relevant välgörenhet som vi offentliggör under festivalen. Kom och handla med ett öppet sinne. Ifall butiken blir tömd innan festivalen är slut är det tecken på succé och det är det vi siktar mot.

Beskrivning av temadagarna + programmet för varje dag hittar du nedan.
Klicka på den dagen du är intresserad av och ladda ner programbladet för just den dagen.

FN har satt som mål att fram till år 2030 halvera det globala matsvinnet. 2030 känns långt borta i framtiden – lite som år 2000 kändes i början på 90-talet. Fast sanningen är att 2030 är runt hörnet och före vi märker det kommer vi att vara där. Klimatkrisen är ett akut problem som pågår just nu och matsvinnet är ett av de största problemen vi har inom sammanhanget. Den goda nyheten är att vi kan alla göra något åt det, i vår vardag, i våra hem, på våra arbetsplatser. Framtiden är självfallet osäker, men många nya innovationer, nya förhållningssätt och ny kunskap gör den lite ljusare än vad som förutspås av experter. Hur ska vi odla, äta och återvinna i framtiden för att det hela ska hålla? Vilka drömmar ska vi förverkliga om framtidens innovativa matsystem? Hur blir vi av med allt matsvinn som tar kål på oss och planeten? Dessa frågor och många fler ska vi tackla under temadagen “Framtid & Innovation” på Matsvinnsfestivalen. Med oss under dagen har vi bl.a Kajodlingen från Göteborg, Los Perros Urban Farming och Söderslättsgymnasiet i Trelleborg med projektet Sustainable Poetry.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för fredagen.

Vad är Malmö om inte en stad som står för mångfald. Mångfald är livets essens på mångasätt och vis, vare sig det handlar om olika kulturer, biodiversitet eller olikartade normer och förhållningssätt. I koppling till mat hade vi, vår omgivning och vår planet haft det mycket bättre med mer mångfald istället för homogenitet. När det kommer till matsvinn tycker vi det är intressant hur olika kulturer tänker – för vissa finns det inte, för andra är det en oundviklig självklarhet. Vi har enormt mycket att lära oss av varandra genom att dela med oss, samtala och uppleva olika perspektiv av ett och samma ämne. Känns det som att du hade kunnat ha lite mer mångfald i ditt liv? Vill du utsätta ditt eget perspektiv för andra vinklar? Kom och njut av olikheterna istället för att strida emot dem. Med oss under dagen har vi bl.a Food2Change, Two Forks Farm and Table och Sahin Erdal, den svensk-turkiska kocken och pizzabagaren känd från restaurang Bastard som är grym på att laga urläckra pizzor på mat som annars skulle gå till spillo.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för lördagen.

Enligt dagens statistik är det vi där hemma som är värst på matsvinn. Vi är kanske duktiga på att sortera all mat i de bruna påsarna men de bruna påsarna blir allt för många årligen. För att inte ens tala om allt som vi häller ner i avloppet, det är lika illa. Det krävs stora insatser från olika håll för att få oss att minska matsvinnet rejält. Men hur ska vi ta få tillbaka den bortglömda kunskapen om att hantera maten på hållbarare sätt? Hur kan vi se förbi bäst-före datum och istället använda våra sinnen? Hur ska vi kunna inse att vi kan göra skillnad med några små ändringar i vår vardag? Kan det vara så enkelt? Ja det kan det. Denna dag är perfekt för hela familjen. Ta med mor- och farföräldrar, yngre och äldre barn, kusiner och t.o.m. svärmor. Med oss under dagen har vi bl.a. Sysav och matsvinnstävlingen Resterkocken som uppmuntrar skolbarn att rädda matrester och tävla med sina bästa recept samt Heather Oldby grundaren till Facebook-gruppen “Save the Food – Malmö” med över 3000 medlemmar. Hann du inte smaka på matsvinnpizza dagen innan? Då får du en till chans för kocken Sahin Erdal (känd från restaurang Bastard) har pizzaugnen het även denna dag.

Klicka här för att se hela programmet för söndagen.

Vi på Rädda Maten vågar påstå att många i Sverige tar maten för givet och mat finns allt som oftast nära till hands när man är hungrig. Maten i matbutikerna är också billigare än någonsin även om vi kanske inte tror på det. Vi mister inte heller sömn över en portion spaghetti och köttfärssås som vi slängde under dagen. Hur har det blivit så? Har maten tappat sitt värde helt och hållet? Vårt förhållande till maten blir allt mer distanserad och mindre tid läggs på mat och måltider i vardagen. Det är inte konstigt att mat förvandlas till ett omständligt måste för många. Kanske hade det varit annorlunda ifall vi alla var tvungna att odla vår mat själva eller om vi åtminstone kände igen ansiktena på bönderna som jobbat hårt för att producera maten vi köper av dem. Kanske vi borde lyfta värdet av matkultur för att lyfta värdet på maten helt och hållet. Hur värdesätter du din nästa måltid? Med oss under dagen har vi bl.a. miljöförvaltningen på Malmö stad och måltidspedagoden Sofia Lönnqvist, Kontrapunkt, samt journalisten och författaren Folke Schimanski med sin nya bok “Mat. En krigisk historia”.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för måndagen.

Cirka 795 miljoner människor i världen har inte tillräckligt med mat för att leva ett hälsosamt aktivt liv. Det handlar om en av nio personer på jorden. Å andra sidan, ungefär en tredjedel av maten som produceras i världen för konsumtion varje år – cirka 1,3 miljarder ton – går till spillo. Ifall dessa två siffror kunde utesluta varandra skulle vi ha löst ett enormt problem för mänskligheten. Tyvärr är det inte så enkelt. På lite mindre skala är det dock fullkomligt görbart. Hur då? Häng med oss denna dag för att få veta mera. Med oss under dagen har vi bl.a. Solikyl från Göteborg, REKO-ring Malmö, Matkaravanen och Skåne Stadsmission som varje månad hanterar 10 ton donerad mat. Mat som annars hade varit destinerad till soptunnan distribueras istället till människor i behov.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för tisdagen.

Det är få som inte vill arbeta med att minska matsvinnet. Vi på Rädda Maten har faktiskt inte stött på någon sådan aktör eller person alls. Men många stöter på svårigheter i arbetet mot svinnet. Lagar, regler och direktiv, men även normer, vanor och beteendemönster ställer till det för oss som vill väl. Hur många gånger har inte vi hört meningen, “Vi vill och vi försöker göra skillnad, men det går bara inte, för att…!”. Då svarar vi, “Det går visst!” och många gånger stämmer det. Vi har insett att när olika människor med olika perspektiv och spetskunskaper kommer i kontakt med varandra kan de komma på givande och kreativa sätt att komma över de hinder som står i vägen för att realisera matsvinnsminskande åtgärder och projekt. Kom och bli smittad av den positiva och förhoppningsfulla attityden. Med oss under dagen har vi bl.a. hållbarhetsinfluenser Tess Waltenburg och en rad andra matsvinnshjältar med olika spetskunskaper.

Klicka här för att ladda ner hela programmet för onsdagen.

Efter nästan en hel vecka av Matsvinnsfestival hoppas vi att Rädda Matens kärnbudskap är kristallklar: Stoppa svinnet! Vi kan och måste alla hjälpas åt att stoppa svinnet. Det kräver vilja, mod och framför allt riktigt grymma samarbeten som gör skillnad på riktigt. Under de två sista dagarna av Matsvinnfestivalen tar vi hjälp av riktiga matproffs, nämligen kocklärarna och kockeleverna på Malmö restaurangskolan. Inte nog med det, vi ska även se till att så många av er som möjligt lär er grunderna till ett helt eget nytt språk för matsvinn, ”svinniskan” som Livsmedelsverket har tagit fram. Ni kan få smaskiga idéer och tips på sorbet av svinn  från Folkets Pops. Vi får även besök av VÄRT Sustainable Food Lab och Win Win Sustainability Awards från Göteborg! Var med oss och peppa upp stämningen till max under de två sista dagarna av festivalen. Tillsammans kan vi stoppa svinnet!

Klicka här för att ladda ner hela programmet för torsdagen.

Efter nästan en hel vecka av Matsvinnsfestival hoppas vi att Rädda Matens kärnbudskap är kristallklar: Stoppa svinnet! Vi kan och måste alla hjälpas åt att stoppa svinnet. Det kräver vilja, mod och framför allt riktigt grymma samarbeten som gör skillnad på riktigt. Under de två sista dagarna av Matsvinnfestivalen tar vi hjälp av riktiga matproffs, nämligen kocklärarna och kockeleverna på Malmö restaurangskolan. Vi kommer att få lära oss de bästa svinnknäpen från Sveriges första matsvinnscatering Rude Food. Inte nog med det, vi ska även se till att så många av er som möjligt lär er grunderna till ett helt eget nytt språk för matsvinn, ”svinniskan” som Livsmedelsverket har tagit fram. Var med oss och peppa upp stämningen till max under de två sista dagarna av festivalen. Tillsammans kan vi stoppa svinnet!

Och du, du missar väl inte den roliga ljudupplevelsen där Mirror Music gör musik på matsvinn och den fantastiska matsvinnsdansföreställningen av Malmö Dansakademin och den första Malmö RestFest – en stor kollektiv picknick där vi bara äter sånt som annars skulle kastas – som avslutar året Matsvinnsfestival? Näe, det trodde vi inte heller 🙂

Klicka här för att ladda ner hela programmet för sista fredagen.

Sprid informationen om Matsvinnsfestivalen!

Nedan kan du ladda ner våra fina Matsvinnsfestivalposters. Det är fritt fram att använda dem.